Ontstaan

Ontstaan

In januari 2002 ging de Ast van start: 

Karen Schram maakte haar droom waar in een vierkantshoeve te Kluisbergen, gesteund door haar echtgenoot, Johan Bergé. 

Aangezien daar een 'ast' was, een zolder met een speciale droogvloer waar er in vroeger tijden gewassen zoals cichorei, mout, graan, tabak, enz ...  gedroogd werden en daarmee tot hun essentie herleid werden, was de naam 'de Ast' snel gekozen. Want dat was namelijk ook de doelstelling van dit privé-initiatief: om individuen technieken, informatie en middelen te verschaffen om meer tot hun eigen essentie te komen.

Na enkele omzwervingen kwam de vzw terecht in de comfortabele gebouwen van het Zakske, nabij de Markt van Oudenaarde, waar het centrum verder tot groei en bloei werd gebracht.

In april 2014 werd de coördinatie overgenomen door Sabine Schowanek en Els De Witte. Sabine realiseerde o.a. de opmaak van deze website en veranderde de lay-out van het Astboekje. 

In januari 2016 gaf Sabine haar ontslag omdat het steeds maar aangroeiende vrijwilligerswerk voor de Ast niet meer te combineren viel met haar andere activiteiten en dit haar gezondheid ondermijnde.  

Els aanvaardde 'de job' van coördinator  wetende dat ze kan steunen op een ploeg vrijwilligers, op het bestuur en het waakzame oog van de leden van de algemene vergadering.