Ontstaan tot nu

Ontstaan tot nu

In januari 2002 ging de Ast van start: 

Karen Schram maakte haar droom waar in een vierkantshoeve te Kluisbergen, gesteund door haar echtgenoot, Johan Bergé. 

Aangezien daar een 'ast' was, een zolder met een speciale droogvloer waar er in vroeger tijden gewassen zoals cichorei, mout, graan, tabak, enz ...  gedroogd werden en daarmee tot hun essentie herleid werden, was de naam 'de Ast' snel gekozen. Want dat was namelijk ook de doelstelling van dit privé-initiatief: om individuen technieken, informatie en middelen te verschaffen om meer tot hun eigen essentie te komen.

Na enkele omzwervingen kwam de vzw terecht in de comfortabele gebouwen van het Zakske, nabij de Markt van Oudenaarde, waar het centrum verder tot groei en bloei werd gebracht.

In april 2014 werd de coördinatie overgenomen door Sabine Schowanek en Els De Witte. Sabine realiseerde o.a. de opmaak van deze website en veranderde de lay-out van het Astboekje. 

In januari 2016 gaf Sabine haar ontslag omdat het steeds maar aangroeiende vrijwilligerswerk voor de Ast niet meer te combineren viel met haar andere activiteiten en dit haar gezondheid ondermijnde.  Els aanvaardde 'de job' van coördinator  wetende dat ze kan steunen op een ploeg vrijwilligers, op het bestuur en het waakzame oog van de leden van de algemene vergadering.

In maart 2020 gaven Karen en Johan na 18 jaar hun ontslag als bestuurders van VZW de Ast. We willen hen van harte danken omdat ze aan de wieg hebben gestaan van de Ast en voor hun bijzondere inzet al die jaren. Twee leden van de Algemene Vergadering zijn toegetreden tot ons bestuur, samen hebben we de huidige koers bepaalt in deze bijzondere omstandigheden. VZW de Ast heeft dus weer 5 bestuursleden. We verwelkomen ook 3 nieuwe leden in de Algemene Vergadering, in totaal telt onze AV 15 leden.


Nieuwsbrief februari 2020

Beste vrienden en sympathisanten,

Mijn voorwoord in het boekje ‘lente 2019’ startte als volgt:

VZW de Ast groeide de afgelopen 17 jaar uit tot een (h)echte ontmoetingsplaats voor levensverdieping & yoga. Achter de schermen vraagt dat heel veel inzet van een prachtige ploeg vrijwilligers die dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks hun steentje bijdragen en hun schouders zetten onder tal van taken die nodig zijn om de Ast verder te laten bloeien.

Ik had toen geen idee dat ik eind maart plots zou uitvallen met een burn out …

Vanaf april vorig jaar werden mijn taken overgenomen door de leden van de Raad van Bestuur en de vrijwilligers. Dit heeft van hen een bijzonder grote inzet gevraagd. Ik wil hen allemaal van harte bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet om de Ast draaiende te houden. Om me de kans te geven om in september parttime te starten in aanloop naar de overgang in 2020.

Onze Ast is sinds 2005 gevestigd in de lokalen boven de parochiezaal. De dekenij stelde de zalen ter beschikking aan een gematigde prijs en hield op die manier de hand boven ons hoofd. Met deze ruggensteun kon de Ast groeien in hartje Oudenaarde onder de Sint-Walburgakerk.

Dus ook aan de dekenij een hartelijke dank u wel.

Vanaf september komt er een nieuwe gebruiksovereenkomst met VZW KISP - Volwassenenonderwijs.

Zij zijn net als wij een VZW met beperkte middelen en zijn dus verplicht een meer marktconforme prijs te hanteren. Middelen van de overheid worden op alle niveaus teruggeschroefd om nationaal het budget in evenwicht te houden. België trok in de lente 2019 naar de stembus voor oa federale verkiezingen. Op dag van vandaag hangt er nog steeds een dikke mist over de federale formatie.

Gelukkige klaarde de mist tussen beide VZW’s sneller op dan op federaal niveau.

We willen beide gaan voor een goede en duurzame samenwerking. We zijn op dag van vandaag volop bezig met het bijhorend papierwerk.

VZW de Ast is volledig autonoom en geniet van geen enkele subsidie.

Omdat ook het budget van de Ast in evenwicht moet blijven en we niet willen beknibbelen op de kwaliteit van lesgevers en hun vergoeding zijn we genoodzaakt om de cursusprijzen iets te verhogen.

Uiteraard blijven mensen met een OK-pas van harte welkom en behouden cursisten met een minimum inkomen hun korting.

We vinden het ook belangrijk om te voelen wat er bij jullie leeft! Heb je een idee, mis je een bepaalde cursus in het programma, liep er iets niet zoals je had verwacht of was je net heel enthousiast over wat je volgde? We horen/lezen het graag! Spreek gerust onze gAstvrouwen aan of stuur een mailtje naar els@de-ast.be. Zo kunnen we onze werking verbeteren waar nodig.

Wie een steentje wil bijdragen, is nog steeds van harte welkom!

Vogeltjes fluiten op dit eigenste moment aan het raam van mijn bureau. Tijd voor een wandeling!

Ik wens ons allen een mooie lentetijd toe om nieuwe energie op te doen, te vertragen, te

ont-moeten en te genieten. We trekken onze stapschoenen aan op zondag 22 maart. Kom jij ook?

Van harte welkom!

Els