Ontstaan tot nu

Ontstaan tot nu

In januari 2002 ging de Ast van start:

Karen Schram maakte haar droom waar in een vierkantshoeve te Kluisbergen, gesteund door haar echtgenoot, Johan Bergé. Aangezien daar een 'ast' was, een zolder met een speciale droogvloer waar er in vroeger tijden gewassen zoals cichorei, mout, graan, tabak, enz ...  gedroogd werden en daarmee tot hun essentie herleid werden, was de naam 'de Ast' snel gekozen. Want dat was namelijk ook de doelstelling van dit privé-initiatief: om individuen technieken, informatie en middelen te verschaffen om meer tot hun eigen essentie te komen.

Na enkele omzwervingen kwam de vzw terecht in de comfortabele gebouwen van het Zakske, nabij de Markt van Oudenaarde, waar het centrum verder tot groei en bloei werd gebracht.

In april 2014 werd de coördinatie overgenomen door Sabine Schowanek en Els De Witte. Sabine realiseerde o.a. de opmaak van deze website.

In januari 2016 gaf Sabine haar ontslag omdat het steeds maar aangroeiende vrijwilligerswerk voor de Ast niet meer te combineren viel met haar andere activiteiten en dit haar gezondheid ondermijnde.  Els aanvaardde de job van coördinator wetende dat ze kan steunen op een ploeg vrijwilligers, op het bestuur en het waakzame oog van de leden van de algemene vergadering.

In maart 2020:

gaven Karen en Johan na 18 jaar de fakkel door. We willen hen van harte danken omdat ze aan de wieg hebben gestaan van de Ast en voor hun bijzondere inzet al die jaren. 

ruilden Koen en Katy hun zitje in de Algemene Vergadering voor een stoel in de Raad van bestuur. Samen met Catherine, Veerle en Els loodsen ze de Ast door de moeilijke corona tijden. 

zorgen Nathalie en Ruth voor een nieuwe, frisse wind in het Dagelijks Bestuur en versterken ze Catherine, Veerle en Els. 

1