Yoga, Qigong ... wat is het, wat kan het voor jou betekenen?

Yoga, Qigong ... wat is het, wat kan het voor jou betekenen?

in de kijker : yoga

Yoga is geen geloof of filosofie, het is een wetenschap die je in contact brengt met de diepere dimensies van je zijn.

Yoga is een manier om de wervelingen in je denken stil te leggen en tot innerlijke rust te komen; om lichaam en geest (denken) in evenwicht te brengen en met elkaar te verbinden. Yoga maakt je lijf ook soepeler en fitter … je voélt je gewoon gezonder.

Yoga biedt een schatkamer aan technieken om te groeien in zelfkennis, het helpt je keuzes te maken vanuit je hart. En zo kan yoga een manier van leven worden en leiden tot meer geluk en vrede, los van de gebeurtenissen rondom je.

Yoga kent vier grote methodes: Karma, de yoga van ongehecht handelen, Hatha, de yoga van lichaamswerk, Njana, de yoga van zelfonderzoek, Bhakti, de yoga van devotie, en wanneer je die stijlen samen toepast, kom je tot Raja of koninklijke yoga.

Elke stijl kent ook talrijke vormen en scholen. En om het nog wat complexer te maken, elke docent heeft zijn of haar voorkeuren. Eenvormigheid vind je hier niet terug en misschien is dat juist zo verrijkend: elke stijl heeft zijn eigen schoonheid en kracht.

De Ast biedt een hele waaier aan yogavormen, op praktisch elk moment van de week, en gegeven door een uitgelezen team van leraren.

in de kijker : Qigong

Graag wil ik me even voorstellen. Ik ben Caroline Boehme. Ik volgde als basisopleiding kinesitherapie maar algauw besloot ik mij te verdiepen in de Chinese geneeskunde. Reeds 25 jaar beoefen ik dit beroep met heel veel enthousiasme. Bijscholen hoort voor mij bij de geneugten van het leven. De Chinese geneeskunst is voor mij heel complementair met de klassieke geneeskunde. De Oosterse benadering van ziekte en gezondheid ligt echter ver van het geïndividualiseerd concept dat we hier in het Westen kennen. Ze bekijkt de mens in zijn totaliteit en meer nog in relatie met de natuur. Wij kunnen zonder de natuur en haar ritmes niet leven. Kijk maar als je enkele nachten niet kunt slapen welk effect dit heeft op jouw dag. Dit maakt het voor mij allemaal zo boeiend. En Qigong maakt deel uit van die Chinese geneeskunde.

Nu wat meer over Qigong … Ik geef reeds meer dan 10 jaar les Qigong in de Ast. Ik besloot er mij op toe te leggen van zodra mijn kinderen al wat op hun eigen benen konden staan. Ik wist toen nog niet welke wereld er zou opengaan. Wat ik al jaren deed met naalden voelde ik nu zelf!

Qigong is voor mij een passie en een helende kunst die ik graag wil delen met anderen. Het is zo krachtig en deugddoend dat iedereen dit zou moeten kunnen integreren in zijn dagelijks leven. Het vervangt menig medicijn mits goede uitoefening en werkt preventief tegen ziekte van allerlei aard. Daar Qigong echter voor velen een onbekend en daardoor onbemind begrip is, wil ik graag hier wat meer over vertellen. Men associeert vaak al gekscherend Qigong met de bekende groente “chicon” of witloof … .Dit om duidelijk te maken dat er veel mensen er helemaal niets van weten.

Je kunt Qigong een beetje bekijken als een Chinese yoga-vorm. Yoga komt echter uit het oude India.

Daar de meesten onder ons de Chinese taal niet onder de knie hebben is een beetje vertaling nodig:

‘Qi’ wordt meestal vertaald als adem, levenskracht, damp, vitale - of spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Je kunt het net als adem niet zien maar zonder adem kun je niet lang leven.

De definitie van Albert Einstein, grondlegger van de kwantumfysica, past goed in het kader van het oude begrip Qi. Hij zegt dat energie een golf is.

‘Gong’ wordt beschreven als iets waar je moet voor werken om het te verkrijgen. Je kunt het niet in één les verwerven. Het is zoiets als een taal aanleren. Je beheerst een taal als je veel gestudeerd hebt. En het komt pas helemaal als je het in de praktijk toepast. Geen nood, reeds na enkel lessen kun je de energie al voelen.

Gezondheid in de Qigong baseert zich op drie pijlers:

Je verwerft een goede fysiekdoor Qigong te beoefenen. Dit wil zeggen dat je soepel en krachtig zal worden. Qigong maakt de rug, de spieren en de gewrichten soepel. Maar niet alleen de spieren en gewrichten zijn belangrijk. Ook de organen dienen goed te werken. Als bijvoorbeeld jouw lever of hart niet goed werkt, kun je onmogelijk de spieren goed gebruiken. En wat nog meer een rol speelt, is dat alle organen goed moeten samenwerken. Het lichaam is te vergelijken met een levende fabriek waar een kleine fout in één afdeling grote gevolgen kan hebben voor de andere delen van het bedrijf.

Je kunt het ook bekijken als koken. Voor een lekker gerecht heb je verschillende ingrediënten in de juiste verhouding nodig. Dan worden de smaakpapillen op een magische wijze gestreeld.

Een goede kok serveert het perfecte gerecht voor de gast. Dat is de ware kunst van Qigong!

Via speciale oefeningen geven we meer plaats aan de organen en verbetert de doorbloeding.

Een andere tool is de ademhaling. We gaan de oefeningen sturen met onze ademhaling. Deze dient traag, zacht en rustig te verlopen. Zo worden we heel kalm. In het oude China zei men dat je maar over een aantal ademhalingen beschikt. Hoe meer gestresseerd men leeft, hoe sneller je ademt, hoe sneller je sterft…..

Verder spreken de Chinezen ook van de Shen. Een moeilijk te vertalen woord maar wat we het best kunnen vertalen met geestelijke uitstraling. Een goede Shen zie je in iemand zijn ogen. Als deze fonkelen weet je dat iemand goed in zijn vel zit.

We kunnen ons leven niet voorstellen zonder emoties. Het is zo doorbakken in ons dagelijks leven dat onze taal ervan doorspekt is. Hoe vlug zeg je niet dat er iets op jouw lever ligt? Of dat je het niet aan jouw hart laat komen? Of dat je een brok in de keel hebt? Of heb je er de buik van vol?

Iedereen krijgt tijdens zijn levensloopbaan voldoende problemen op zijn pad. Maar deze worden afgewisseld met heel veel intens krachtige en mooie momenten.

Zeventig procent van de ziektes worden volgens de Chinese geneeskunde veroorzaakt door emoties. De ene personen kan beter met tegenslagen om dan de andere.

Qigong zorgt ervoor dat we deze emoties leren kanaliseren, plaatsen en integreren.

Het leert ons aarden en in het nu-moment te blijven. Dit zijn tools om angst te transformeren naar vertrouwen en levensvreugde. En dit is nu net wat stress ontwricht.

Daarom is Qigong een middel om depressie en burn-out tegen te gaan.

Door Qigong te beoefenen ga je anders in het leven staan en transformeer je jezelf!

Pijn en ziekte zijn gevolgen van energieblokkades. Qigong zorgt ervoor dat alles terug stroomt en de energie naar de juiste plaatsen geleid wordt.

Hoe gaat het eraan toe in zo’n Qigong-les?

Vooreerst dient gezegd te worden dat we alle oefeningen in stand uitvoeren. Om te starten schudden we eventjes onze stress van de dag weg. Dan komen alle blokkades los en maken we connectie met de natuur.

Dit is het begin van een lange opwarming waarbij we onze drie pijlers opladen.

We openen onze energie, we maken alle gewrichten los, we versterken de spieren en we activeren de doorbloeding.

We maken plaats voor de organen en activeren ze. Alles wordt gestuurd door onze ademhaling en aandacht. Deze wordt geleid naar onze buik. In onze buik huist immers onze levenskracht. Zachte Chinese muziek hoor je op de achtergrond om ons hart te openen. We bekloppen onze organen en energiebanen. Actie wordt afgewisseld met stille momenten. We aarden ons.

Bij een eerste sessie denk je misschien… ‘Waar ben ik nu aan begonnen’ maar na de sessie weet je het antwoord! Er komt rust en zachtheid in jou en toch voel je een immense kracht! Deze kracht of Qi is onzichtbaar en wordt opgebouwd. Na oefening is ze duidelijk voelbaar!

Na de opwarming leren we een vorm aan waar we meestal de aandacht focussen op bepaalde lichaamsdelen en organen. Ik laat je eerst voelen maar ik leg ook uit vanuit Westers en Chinees perspectief op wat er gewerkt wordt.

Uiteindelijk ga je rustig, kalm, voldaan maar opgeladen naar huis voor een goede nacht rust.

Kom gerust eens langs om deze 5000 jaar oude kennis te ervaren!